Kollage: Marie Helen Eriksson, lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet/Metoo i mobilen.
Kollage: Marie Helen Eriksson, lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet/Metoo i mobilen. Foto: LNU/TT
Kalmar län

LNU-forskare tror på förändring efter #metoo

7:54 min

En förändring i samhället är på gång efter #metoo-kampanjen. Det tror en majoritet av svenskarna, visar en undersökning som SVT Novus har gjort.

De som tror det får medhåll av Marie Helen Eriksson som är lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.

– Det här är ett uttryck för att en förändring redan har skett. Ofta är det svårt att få syn på hur förändringar sker. Det är när de väl inträffat som de blir synliga.

Marie Helene Eriksson går tillbaka till slutet av 1700-talet när det till en början bland annat handlade om rätten att rösta och att äga saker. Senare, på 60- och 70- talet, kom frågan om rätten till sin kropp in.

Under hela den här resan har attityderna långsamt förändrats och lett fram till #metoo och den diskussion om sexuella trakasserier som vi har i dag. Men än är vi inte framme vid en punkt där kvinnor kan sätta punkt för flera hundra års kamp.

– Det blir en paradox i det när jag säger att förändring redan har skett. Det har det på ett sätt men samtidigt finns det också starka kvarvarande strukturer som omgärdar det här problemet. Till exempel när det gäller våra normer och attityder och föreställningar – de förändras inte över en natt. Det är successiva gradvisa processer, det här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista