Busshållplatsen i Kyrkeslät som oroar föräldrar.
Busshållplatsen i Kyrkeslät som oroar föräldrar. Foto: Julia Paulsson/Sveriges Radio
Kalmar

Föräldrar oroliga över skolbuss

1:22 min

Barnen som går på Åbyskolan, men bor i Kyrkeslät norr om Kalmar, måste korsa den trafikerade 125:an för att komma till busshållplatsen. Detta är något som gör föräldrarna oroliga.

Det som oroar barnens föräldrar, är att vägen saknar belysning och hastigheten på 80 kilometer i timmen inte alltid hålls. Och trots att några av dem hört av sig, verkar inte Kalmar Länstrafik, KLT, ha någon lösning på problemet. 

Det handlar om fyra barn i åldrarna tio till elva år som behöver gå över den trafikerade landsvägen varje morgon – för att ta skolbussen till Läckeby.

– Jag oroar mig mest för hastigheten folk håller ute och att det är halt och mörkt, säger Karl-Henrik Ramström som har två söner som behöver ta bussen.

Han och andra föräldrar har kontaktat skolan och KLT i hopp om att flytta hållplatsen in till den lite mindre byvägen. De menar att de som hoppar av på hållplatsen på 125:an ändå ska in till byn.

– Att köra inom byn istället skulle inte ta mer än två minuter längre, säger han.

Att ta bussen hem på eftermiddagen är inget problem eftersom den då stannar på rätt sida vägen och barnen inte behöver korsa den. På morgonen däremot ser Karl-Henrik Ramström att den enda lösningen är att skjutsa barnen till skolan, även om det betyder att de behöver gå på morgonfritids innan skolan börjar.

Katharina Seijsing som är enhetschef för linjebussar på KLT menar att eftersom hållplatsen är godkänd krävs det mycket för att flytta den.

– Ska man köra vid alla mindre vägar så kommer man inte hålla körtider. Därför finns det regler om ett avstånd som man samlar ihop elever inom, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista