Ann-Gret Sillèn och Lars Rosander
Ann-Gret Sillèn och Lars Rosander Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Kalmar län

Människohandel med tiggare okänd för Hultsfreds kommun

4:19 min

Ett stort tillslag mot bland annat organiserad människohandel har gjorts i Kronobergs och Kalmar län och i utlandet under tisdagsmorgonen.

Enligt polisen handlar det om organiserat tiggeri där tiggarna själva inte fått behålla de pengar de fått.

Ett 10-tal personer har gripits vid husrannsakningar, bland annat i Hultsfred. De misstänkta ska ha fört ut miljonbelopp ur landet.

Lars Rosander som är kommunalråd för Centerpartiet i Hultsfred säger att kommunen informerades kort innan polisens tillslag blev känt.

– Vi är glada att man gjort en insats och för att ta bort dem som är kriminella i det här sammanhanget och utnyttjat andras utsatthet, säger han.

Varken Lars Rosander eller socialchefen Ann-Gret Sillén hade någon kännedom att polisen misstänkte att tiggare i Hultsfred kunde vara utnyttjade på förhand, säger de. Men nu är också kommunen inkopplade för att hjälpa de som polisen misstänker har utsatts för människohandel.

– Vi har ett uppdrag enligt socialtjänstlagen att ge tak över huvudet och det skydd som de här personerna behöver i sin utsatthet, och det kommer vi att göra tillsammans med polis, säger Ann-Gret Sillen.

Att det funnits tiggare i Hultsfred, precis som i de flesta städer, det kände kommunen naturligtvis till. Men någon indikation på att några av dem varit där mot sin vilja har inte kommunen sett.

– Det är fruktansvärt att utnyttja utsatta människor och försöka tjäna pengar på det här sättet. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Lars Rosander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista