Vallokal. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

SCB: Så här skulle Småland rösta om det var val idag

Idag publicerades en partisympatiundersökning gjord i november av Statistiska Centralbyrån, SCB. Nytt är att de för första gången redovisar siffror på regional nivå. Frågan som ställdes var ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmsta dagarna?”.

I Smålandsregionen som också inkluderar Öland och Gotland visar undersökningen att Socialdemokraterna är fortsatt störst med 33,2 procent och Moderaterna därefter med 21 procent. Minst antal röster i länet väntas Liberalerna få med knappt två procent i SCBs undersökning.

I den nationella statistiken hamnar både Kristdemokraterna och Miljöpartiet under fyraprocentsspärren och riskerar att bli utan riksdagsplatser nästa år. Miljöpartiet står också för den största minskningen av röster och har tappat 3,1 procentenheter sedan riksdagsvalet 2014. Det parti som ökat mest sedan förra riksdagsvalet är Centerpartiet som i undersökningen har ökat med 3,4 procentenheter.

De fyra största partierna är samma både i den nationella statistiken och den för Smålandsregionen, Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Det som skiljer sig är att partierna som hamnade under fyraprocentspärren i den nationella undersökningen har klarat sig bättre i Smålandsregionen. Tvärt om är det för Liberalerna och Vänsterpartiet som går sämre i Smålandsregionen än vad de gör nationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista