Bo Karlsson
Bo Karlsson, arkivbild. Foto: TT
Hultsfred

Svenska domarbasen avgår efter anklagelse

4:15 min

Bosse Karlsson, som kommer från Målilla, lämnar posten som ordförande för domarkommittén i Svenska fotbollförbundet med omedelbar verkan.
Anledningen är att en tidigare domare säger sig ha trakasserats av Karlsson.

– Hans förtroende naggas i kanten, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Radiosporten har förgäves sökt Karlsson, men för fotbollskanalen.se berättar han varför han har tagit beslutet:

– De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande, säger Bosse Karlsson till fotbollskanalen.se.

Orsaken är en händelse som ligger långt tillbaka i tiden och som nu blivit känd genom metoo-uppropen.

För Fotbollskanalen berättar Karin Thorbjörn, en före detta domare, om hur hon som 21-åring blev trakasserad av domarbasen i samband med en upptaktsträff på en kryssning.

– Bosse Karlsson var ju också med då. Det dracks en del alkohol. Under kvällen sades det saker som jag tycker är omdömeslöst att säga till en 30 år yngre tjej som dömde fotboll, säger hon, och fortsätter:

– Att genom maktposition försöka att ta på något som man normalt inte skulle fått när det handlar om relationer. Den kvällen blev det jättejobbigt.

Thorbjörn avslutade sin domarkarriär ett par år senare, och förklarar att incidenten var jobbig långt efter att den inträffade.

–  Jag såg till att jag aldrig någonsin var ensam med honom. Det var jag jättenoga med. Jag fick blickar, leenden och så och med den bakgrunden så förstod jag vad det handlade om.

Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson berättar

– Jag vet ju inte mer än de uppgifter som figurerat. Men de uppgifterna bedömer Bosse som så tillräckliga att förtroendet ska vara så naggat i kanten att han inte vill fortsätta sitt uppdrag.

Kommer ni att göra någon egen utredning?
– Vi har ju haft kontakt med kvinnan och Bosse, så för vår del är frågan löst nu. Bosse har tagit konsekvenserna av uppgifterna, så nu är det i den delen en avslutad fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista