Färdtjänstfordon.
David Baujard/Sveriges Radio
Mörbylånga

Sjukresa tog nio timmar – för jobbigt tycker maken

1:32 min

Nio timmar tog sjukresan från Uppsala till Öland för Sol-Britt Johansson. Maken Urban Wennberg menar att sjukresan hem med fyra byten blev en alldeles för påfrestande resa för hans fru.

Sol-Britt Johansson fick en kallelse till Akademiska sjukhuset i Uppsala dit hon skulle på ett planeringsmöte inför en kommande operation. Resan till Akademiska sjukhuset i Uppsala började med en färdtjänstbuss tillsammans med ett par skolelever. Urban Wennberg säger att det kan vara riskabelt på grund av hans frus sjukdomsläge. 

– Det var tre-fyra stycken skolelever som satt och hostade i färdtjänstbussen tillsammans med oss. Det räcker med ett förkylt barnbarn, vilket vi har fått undanhålla oss ifrån. Det eftersom min fru går på cellgiftsbehandling och är väldigt känslig för infektioner.

Hemresan blev inte bättre. Efter det utmattande planeringsmötet väntade nio timmars resväg hem till Kalmar med totalt fyra byten.

– Från Uppsala till Sala, Sala till Linköping, Linköping till Oskarshamn. Till Oskarshamn kom vi klockan 22 och fick vänta i en halvtimme utomhus. Dessutom fanns det ingen taxi i Kalmar som var avtalat med Kalmar länstrafik.

Urban Wennberg menar att hans fru inte hade klarat av att göra resan själv.

– Det sa hon att hon inte hade klarat. Efter resan var hon väldigt fysiskt påverkad. 

Karl-Johan Bodell, trafikdirektör vid Kalmar Länstrafik menar att det är varje handläggare som bedömer hur sjukresan ska se ut efter utlåtande från läkare. Att det bara skulle vara en ekonomisk fråga som styr resvägen håller Karl-Johan Bodell inte med om.

– Vi tittar först på behovet och ser vi att det finns en möjlighet att göra sjukresan med allmänna kommunikationer gör vi det först. Går inte det väljer vi självklart att göra det på det sätt som är enligt kundens behov.

Hur kommer det sig att det inte blev så i detta fall?

– Jag kan inte uttala mig i enskilda ärenden, men det normala är att vi försöker få en transport som löper så bra som möjligt för kunden.

Den här nyheten kom till genom ett tips.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista