Kalmar län

Tungt för Liberalerna i SCB:s regionala mätning

0:47 min

I Statistiska Centralbyråns, SCB senaste mätning som får Liberalerna inte ens två procent i Smålandsregionen, partiets siffror är mycket lägre än i landet som helhet.

I Smålandsregionen som också inkluderar Öland och Gotland visar undersökningen att Socialdemokraterna är fortsatt störst med 33,2 procent och Moderaterna därefter med 21 procent. Minst antal röster i länet väntas Liberalerna få med knappt två procent, detta trots att det går bättre för dem i landet som helhet enligt SCBs undersökning.

Mathias Karlsson som är ledamot i Oskarshamns kommun och toppar liberalernas riksdagslista från Kalmar län tror det beror på att de varit för otydliga i sin glesbygdspolitik.

– Den liberala politiken attraherar väldigt många väljare i de större städerna och vi är jättedåliga på att få ut det vi kallar glesbygdspolitik, säger Mathias Karlsson.

Det har varit för mycket fokus på riksnivå tycker Mathias Karlsson som menar att partiet har en uppförsbacke framför sig.

– Vi behöver få ut att vi är ett parti för hela landet. Folk vet vad våra grundtankar är och vad Liberalerna står för men vi blir nog ofta ett andrahandsval, säger han.

Mathias Karlsson tror många av alliansens väljare hoppar runt mellan de olika partierna och att de även delar en hel del väljare med Socialdemokraterna. Han oroar sig inte inför valet 2018 utan tror att de kommer få ett bättre resultat än vad SCBs mätningar visar.

Några som hade motsatta resultat är Miljöpartiet som hamnade under fyraprocentspärren på nationell nivå men klarade sig lite bättre i Småland med 4,1 procent. Max Troendlé som är gruppledare för Miljöpartiet i Kalmar är inte särskilt orolig för riksdagsspärren och tycker inte att man ska titta på enskilda mätningar utan hellre på sammanvägningar av olika mätningar.

– Det är ju ett tråkigt besked att få. Men det är lång tid kvar till valet och risken att hamna under spärren är så gott som obefintlig, säger han.

Miljöpartiets Max Trondlé säger också att ju närmre valet kommer desto mer jämför väljarna regeringspartierna med oppositionspartierna istället för att bara lägga fokus på regeringspartierna och vad de har gjort fel. Anledningen till att det går bättre i Smålandsregionen än i landet som helhet kan vara svår att säga. Max Troendlé tror att klimatfrågan kan vara viktig i en kustregion med många lantbrukare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista