En tiggares plats mugg och väska utanför matbutik. Foto Erika Norberg Sveriges Radio
Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Hultsfred

Polisen misstänker att liga tvingat människor att tigga ihop flera miljoner

1:25 min

Det rör sig om miljonbelopp som gått ut från Sverige genom ett omfattande nätverk av organiserat tiggeri, menar Mattias Sigfridsson, sektionschef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.

Polisen misstänker att brotten har skett mellan 2016-2017 framförallt i Kronobergs och Kalmar län.

– De har utnyttjat andra människors utsatta situation och övertalat dem att resa till Sverige för att tigga. Nätverket har sedan tagit stora delar eller hela förtjänsten, säger Mattias Sigfridsson.

Ett flertal husrannsakningar gjordes under morgonen, bland annat i Hultsfred. Under husrannsakningarna säkrades bevis och tio personer frihetsberövades i Sverige. Sex av dem är nu anhållna, fem är anhållna för människohandel och en person är anhållen för grovt näringspenningsbrott.

Det rör sig om ett 20-tal brottsoffer som polisen tagit hand om under morgonen, det är kvinnor och män mellan 20 och 40 år från Bulgarien. Men Mattias Sigfridsson säger att under ärendets gång har polisen haft anledning att tro att det även kan handa om minderåriga.

Förutom de 10 personer som är frihetsberövade i Sverige så har tre personer häktats i sin frånvaro, två av dem blev under morgondagen gripna i Bulgarien.

– Vi har samtidigt haft en insats i Bulgarien tillsammans med bulgariska myndigheter. Där har också husrannsakningar och frihetsberövanden genomförts och vi har kunnat säkra stora värde i tillgångar, bland annat fordon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista