Anna och Martin Rydell.
Anna och Martin Rydell spelar på Krusenstiernska teatern i sommar. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio
Kalmar

Martin och Anna Rydell på Krusenstiernska i sommar

2:08 min

Thomas Petersson kommer tillbaka till Krusenstiernska teatern i Kalmar till sommaren. Med sig på scenen har han bland andra Kalmarskådespelarna Anna och Martin Rydell.

Sommaren 2018 är det komikern Thomas Petersson som ska locka till skratt i Kalmar. Och han trivs i Krusenstiernska trädgården där han nu får spela för fjärde gången.

– Det är en makalös plats att spela på, säger han.

När Krusenstiernska teatern i Kalmar sätter upp Marc Camolettis "Dubbeltrubbel" från 1987 gör de det med Thomas Petersson och Johan Petersson i två av huvudrollerna.

De har aldrig jobbat ihop tidigare, men har "kändishälsat" vid olika tillställningar och deras gemensamma vänner trodde att de skulle trivas bra ihop på scenen.

– Jag tog hans nummer och ringde på en chansning och han hoppade på. Det blir hans debut i den här typen av sammanhang och vi är jättestolta över att ha honom med, säger Thomas Petersson.

Även Sussie Eriksson kommer att spela en tongivande roll.

– Hon är en jättebra sångerska, skådespelerska och komedienn ut i fingerspetsarna. Hon kommer att spela en riktig paradroll som passar henne perfekt.

Thomas Petersson trivs på Krusenstiernska teatern där folk sitter under äppelträden och myser. Att det är utomhus skapar en extra spänning. Man vet aldrig var som kan hända – som när David Batra skulle slänga sig på marken och var tvungen att väja för en hög med fågelbajs eller när Petersson själv fick lära sig den tuffa vägen att en färgglad landslagströja kan locka till sig diverse flygfän.

– Humlorna trodde visst att jag var en stor blomma, säger han och skrattar.
 
Originalet skrevs för 30 år sedan, men temat är ständigt aktuellt.

– -Det finns ju fortfarande män och kvinnor som är otrogna och går bakom ryggen på sina respektive. Så är det ju. Det är en stark drivkraft, otrohet eller sex. Och trots att vi lever på 2000-talet är det ett stort tabu, säger han.

Pjäsen skulle med andra ord kunna flyttas till nutid – men en liten pryl skulle kunna rädda rollfigurerna från deras trassliga lögner och dråpliga förvecklingar och därmed sabba hela upplägget. Mobiltelefonen. Därför lär även Edward af Silléns version av "Dubbeltrubbel" utspelas i slutet av 1980-talet, tror Petersson.
 
Pjäsen handlar om Bernard som planerar den perfekta helgen tillsammans med sin älskarinna Sanna, då hans fru Monica ska resa bort över helgen. Han planerar att använda sin bästa vän Robert som kommer på besök som alibi – och tycker att planen är helt idiotsäker.

Men det är det så klart inte.

"Dubbeltrubbel" har premiär 28 juni på Krusenstiernska teatern i Kalmar. För regi och bearbetning av pjäsen står Edward af Sillén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista