Husvagn och skåpbil på gården där de som tvingats tigga bott.
Husvagn och skåpbil på gården där de som tvingats tigga bott. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Hultsfred

Här bodde de som tvingades tigga i Hultsfred

1:33 min

Omkring 25 av de totalt 29 brottsoffer som ingår i den stora människohandelshärva som avslöjades av polisen på tisdagen kommer från Hultsfreds kommun.

Torbjörn Sjögren passar huset som ligger granne med huset där de flesta tiggarna bodde tills på tisdagen, då polisen kom och hämtade dem.

– Det är kanske en 15-20 stycken som har bott där en längre tid. Kanske ett år. De åker tidigt på morgonen och kommer hem sent på kvällen. Det ser ju burrigt ut, säger han.

När P4 Kalmar knackar på det fallfärdiga huset där tiggarna har bott i Hultsfred är det ingen som öppnar. Husvagnar och flera bulgariskskyltade bilar står på gården.

I Virserum finns ytterligare en bostad där runt tio av målsägandena har bott i en källare. Kvinnan som lånade ut sin källare visar hur tiggarna bodde. Madrasser och sängkläder ligger direkt på betonggolvet. Här bodde män och kvinnor, unga och gamla tillsammans.

– De åkte tidigt på morgonen och kom hem sent på kvällen, berättar kvinnan.

Ingen av fastighetsägarna där målsägande i Hultsfreds kommun bott är frihetsberövade misstänkta för något brott.

Tiggarna skjutsades tidigt på morgonen till sina platser på olika ställen i Småland. I Växjö är i stort sett alla tiggare försvunna från sina vanliga platser och i Hultsfred och på många orter i norra Kalmar län är det likadant i dag.

Utanför Coop i Målilla är den gamla kvinnan som brukar sitta där nu borta. Jessica Nilsson driver butiken. Hon minns en annan kvinna som brukade sitta där för två år sedan.
 
– När det var väldigt kallt så satt det en ung kvinna här utanför. En kväll berättade hon att de inte fick behålla sina pengar. Jag tyckte väldigt synd om henne. Usch, det är som att de vore slavar, säger hon.

De 29 personer som har utsatts för människohandel har nu om händertagits och placerats i skyddat boende. Orsaken till det är att polisen vill kunna utreda om det finns en hotbild mot dem.

Ligan, i vilken sammanlagt elva personer nu misstänks för brott, nystades upp i samband med att polisen i Växjö utredde ett fall av människorov och misshandel. Enligt myndighetens presstalesperson Robert Loeffel är utredningen mycket omfattande men än så länge bara i sin början – och än så länge utreder polisen människohandel.

– Om det kan bli aktuellt att utreda fler brott får utredningen visa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista