Drömhotellet i Mörbylånga.
Drömhotellet i Mörbylånga. Foto: Julia Paulsson/Sveriges Radio
Mörbylånga

Kommunpolitiker möter Drömhotellet

"Viktigt att träffa dem som de faktiskt ska fatta beslut kring"
2:47 min

På onsdagen besökte kommunpolitiker Drömhotellet i Mörbylånga, för att diskutera vad de asylsökande där tycker är viktigt i asylpolitiken.

I ett gammalt hotell i Mörbylånga finns Drömhotellet – ett hem för ett fyrtiotal unga asylsökande. De som bor där sköter vardagssysslorna själva och får hjälp av två kvinnor som jobbar ideellt.

Den här onsdagen hade de asylsökande bjudit in några kommunpolitiker för att diskutera vad de tycker är viktigt i asylpolitiken.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att politiker får träffa dem som de faktiskt ska fatta beslut kring, säger Helena Isaksson Baeck som jobbar ideellt med Drömhotellet.

Bland annat var Johan Persson (S) som är kommunalråd i Kalmar med på mötet. Han håller med om det är viktigt att vara på plats och lyssna berättelser och erfarenheter från ungdomarna som bor på Drömhotellet.

Att det är för långa handläggningstider om uppehållstillstånd håller alla med om, något som gör att det är svårt för ungdomarna att komma igång med sina vanliga liv.

– Jag tar med mig väldigt mycket, främst berättelser från ungdomarna som framförallt handlar om att de snabbt vill börja studera och jobba, de vill bidra till samhället, säger Johan Persson.

Något som togs upp mycket var att många branscher söker folk som vill arbeta – samtidigt som det i Mörbylånga sitter ett helt gäng som inte vill något annat än att jobba, men inte får. En anledning är att ungdomarna på Drömhotellet sitter fast i en process. De saknar uppehållstillstånd och har inte heller något fullständigt personnummer.

– Hade jag haft ett anställningskontrakt hade jag kunnat få de sista siffrorna i mitt personnummer, men jag kan inte få ett anställningskontrakt utan ett personnummer, säger Ehsan Ataei som är en av de som bor på Drömhotellet.

Många av ungdomarna delar samma historia. Kort efter de fyllt 18 fick de inte längre bo kvar där de tidigare bott utan måste flytta till hem för vuxna asylsökande, där de fick dela rum med andra som var betydligt äldre.

Det var ofta en otrygg plats och Helena Isaksson Baeck menar att på så sätt är Drömhotellet en räddning:

– Alla vill bara ha trygghet, ingen vill till våldet. Alla vill få ett jobb så snart man gått klart sin skolgång. Men man måste få andrum och trygghet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".