Vägskylt med texten "Borgholms kommun". Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Borgholm

Ovälkommen räkning till 2000 Borgholmsbor

Borgholm energis kunder får saftig räkning när soporna vägts fel under året
2:36 min

Tusentals av Borgholm Energis kunder har fått en oväntat hög sopräkning nu i december. Ett fel i företagets system som väger sopkärlen under året är orsaken.

Borgholmsborna betalar en taxa som avgörs av hur mycket soporna väger. Enligt Anna Thisell, chef för kommunikation och kundtjänst på Borgholm Energi, handlar det om att den vikt som registrerats vid soptömning inte förts vidare till kundsystemet.

– Vi bytte system för ett år sedan, det är i samband med det här bytet som felet har uppstått. Den här inställningen är rättad, så det kommer inte att hända igen, säger Anna Thisell.

Totalt är det över 400 000 kronor som nu behöver begäras in. För enskilda privatpersoner rör det sig om belopp på upp till 1 300 kronor. Ett avbräck nu i decembertid.

Joakim Anjou är en av de drabbade kunderna som är upprörd över att det kommer extra påslag. Dels för att det kom med kort varsel och dels för att det handlar om en princip att det är den som gör fel som ska stå för notan menar han.

– Det är principen att man gjort fel och inte kompenserar på något sätt, utan man förväntas betala ändå.

Han menar att det inte kom några förslag om räntefritt eller uppskov förrän han hörde av sig till Borgholm energi.

– Vi förstår att tillfället är väldigt olyckligt. Är det så att man vill ha hjälp med lite anstånd så är man varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst, säger Anna Thisell på Borgholm energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".