Abborre.
1 av 2
Abborre. Foto: Peter Eklöv/Uppsala universitet.
Forskningsstationen i Ar
2 av 2
Forskningsstationen i Ar. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Kalmar län

Forskning om fisk i Östersjön var fusk

Uppsala Universitet konstaterar forskningsfusk på stationen vid Ar på Gotland
4:27 min

Uppsala universitet konstaterar forskningsfusk vid forskningsstationen vid Ar på Gotland kring hur fiskar påverkas av mikroplaster.

Oredlighet i forskning ligger alltså bakom en studie som delvis genomförts vid forskningsstationen i Ar på norra Gotland. Studien, som handlar om hur fiskar påverkas av mikroplaster, publicerades i en ansedd vetenskaplig tidskrift och väckte stor internationell uppmärksamhet.

Bland annat gick de påstådda forskningsresultaten ut på att fiskyngel föredrog mikroplastpartiklar framför sin naturliga föda

Nu konstaterar Uppsala universitet att en av forskarna bakom studien bedöms ha fabricerat forskningsresultat.

 – Vi kommer fram till att det omöjligen kan ha genomförts under den tiden personen var vid forskningsstationen, säger Erik Lempert som är ordförande för nämnden för utredning av oredlighet vid forskning vid Uppsala Universitet.

Båda forskarna har dessutom enligt Uppsala universitet gjort sig skyldiga till oredlighet eftersom det saknats djuretiskt tillstånd.

Universtitetet har tidigare friat forskarna, men de har blivit fällda av den Centrala etikprövningsnämnden. Och nu kommer alltså även Uppsala Universitet fram till att det var oredlighet i forskning.

– Med anledning av Macciarini-affären och annat så finns det en permanent organisation i Uppsala för att ta hand om den här typen av frågor, säger Erik Lempert.

Hur allvarligt ser du på det som har hänt?

– Det är allvarligt, för att det kastar en skugga över forskningen som helhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".