En av de tilltalade i rättssalen
Häktningsförhandlingen inleddes under fredagsförmiddagen. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Kalmar/Kronoberg

Fem häktade misstänkta för grov människohandel

Åklagaren om målet mot misstänkta människohandlare
2:01 min

I dag avslutades häktningsförhandlingarna i Växjö polishus för de personer som misstänks ingå i en liga som ägnat sig åt människohandel genom tiggeri. En av de sex misstänkta har släppts på fri fot.

Anna Palmqvist är åklagare vid internationella åklagarkammaren i Malmö och hon berättar vilka svårigheter en sådan här utredning kan innebära..

– Ofta föreligger det att man varandra eller att det föreligger släktskap. Andra svårigheter är stor rädsla från de utsatta, nu säger jag generellt men ofta är den som är utsatt i den här typen av utredningar rädd för dem som är misstänkta, säger Anna Palmqvist.

 29 personer är brottsoffer i den här utredningen och polisen menar alltså att de har utnyttjats av ligan för att tigga i Växjö och på flera orter i norra Kalmar län. Ligan ska ha tagit de pengar som tiggarna tjänat ihop och sedan fört ut miljonbelopp ur Sverige.

Polisen har erbjudit de utsatta skyddat boende och där är merparten av dem kvar idag, enligt Robert Loeffel vid polisen. Men P4 Kalmar har träffat två av tiggarna som valt att lämna det skyddade boendet, de håller inte med om polisens beskrivning av att de har blivit utnyttjade och utsatta för människohandel.

Till P4 Kalmar säger de att de bara blivit skjutsade och att några haft körkort och bilar, andra inte.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".