Polisens presstalesperson Robert Loeffel till vänster. Kvinna som glatt öppnar dörren till höger.
Polisens presstalesperson Robert Loeffel. Foto: Ulrika Bergström/Polisen, Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT.
Kalmar län

Efter åldringsbrotten i länet – var fortsatt försiktig

1:33 min

Ett femtontal personer i Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län har den senaste tiden utsatts för stölder.

Det är två unga kvinnor som besöker personer i 80- 90-årsåldern och hävdar att de kommer från hemtjänsten, för att sedan stjäla pengar och värdesaker. Polisen jobbar för fullt med att lösa fallet.

– Det pågår förundersökningar men vi har ingen misstänkt för närvarande, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Region Syd.

Polisen uppmanar till fortsatt försiktighet. Man ska inte öppna dörren för okända människor, hålla dörren låst och fråga vem som knackar på innan man öppnar. Som långsiktig lösning rekommenderar Robert Loeffel att man skaffar en säkerhetskedja till ytterdörren och att anhöriga hjälper till att tänka brottsförebyggande.

Stöldvågen i länet påverkar också hemtjänsten.

– Nu är man extra noga mot vad man är annars. Ja, man tycker det är bedrövligt, säger Jeanette "Nettan" Haraldsson, samordnare och koordinator på ett lokalt hemtjänstföretag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista