Emmabodaskylt. Foto: Nick Näslund/SR
Emmabodaskylt. Foto: Nick Näslund/SR
Emmaboda

Ska se över om säkerheten behöver höjas på skolan

1:37 min

De två barn som rövades bort i onsdags på väg från skolan i Emmaboda kommun har hittats välbehållna i en lägenhet i Malmö efter en större polisinsats. Emmabodas skolchef Lennart O Werner är lättad.

Polisen har jobbat intensivt i sökandet efter barnen, med att bland annat stoppa trafiken på Öresundsbron för att ingen skulle kunna ta sig ut med barnen ur landet. 

– Jag har haft en klump i magen sen jag fick information om att de hade förts bort från skolan. Så det här är en lättnad, Lennart O Werner.

Kommer barnen att komma tillbaka till skolan?

– Det hoppas vi naturligtvis. Men jag kan inte svara på det i dagsläget. Men nu är de i en trygg och skyddad miljö och måste ges tid för att kunna komma tillbaka till vardagen, Lennart O Werner.

Barnen blev bortförda av en bil med två män efter skolan när de var på väg till en busshållplats tillsammans med två kompisar. 

Kommer skolorna i Emmaboda att vidta några åtgärder efter det som hänt, att någon pedagog följer barnen till bussen och så vidare? 

– Vi har rutiner för vad som gäller barnens väg till och från skolan och dem kommer vi utvärdera för att se om det kan förbättras. Även om det finns skäl att höja säkerheten vissa tider för vissa barn, Lennart O Werner.

En man sitter anhållen misstänkt för att ha fört bort de båda syskonen. En annan man är misstänkt men ännu har polisen inte lyckats gripa honom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista