Guldfågeln arena. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Guldfågeln arena. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Tveksamheter kring Kalmars köp av GFA

1:37 min

Kalmar kommun betalar dyrt för att köpa Guldfågeln Arena. Så pass dyrt att affären kan strida mot kommunallagen.

Förutom drygt 245 miljoner kronor så får Kalmar FF som en del av avtalet, även behålla hyresintäkter samt sälja arenans namn.

Ola Johansson, vd på Kalmar kommunbolag, förklarar varför kommunen låter Kalmar FF få behålla hyresintäkter för en arena som inom kort kan komma att bli kommunalt ägd:

– Under den första hyresperioden så handlar det om att Kalmar FF har alla kostnader för driften av arenan. Till viss del växlas det här mot de hyresintäkterna. Efter två år så gör vi en ny bedömning.

Enligt avtalet med kommunen får Kalmar FF även sälja namnet på Guldfågeln Arena. Vilket de gjorde nyligen.

Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet är tveksam till om affären verkligen lever upp till kommunallagen – eftersom Kalmar FF får förmåner som andra föreningar inte får.

– Då får man den här väldigt konstiga situationen. Om det finns två relativt stora fotbollsklubbar i en kommun måste man försöka behandla dem på ett likartat sätt. Här blir det inte alls på det sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista