Susanne Östangård  är projektledare på Trafikverket och står i grön hi viz jacka vid E22.
Susanne Östangård är projektledare på Trafikverket. Foto: Magnus Krusell/SR.
Kalmar län

Trafikverket: E22:an ska plogas efter en centimeter snö

4:03 min

Under söndagseftermiddagen föll det på kort tid runt en decimeter snö i södra Kalmar län. Trafikverket bemöter nu kritiken mot att snöröjningen på E22 fungerade dåligt.

Trafikverket blir inte överrumplade ens av plötsliga snöfall som det i södra Kalmar län i söndags eftermiddag. Man har personal som håller koll och som ständigt står i kontakt med SMHI.

När snön väl faller, är det Trafikverkets underleverantörer som rycker ut.

– Vi har ett antal plogbilar i beredskap, som beredskapshavaren ringer ut, säger Susanne Östangård som är projektledare på Trafikverket.

På P4 Kalmars Facebook-sida är flera lyssnare kritiska till hur dåligt snöröjningen på hårt trafikerade E22:an fungerade i söndags eftermiddag. Lyssnaren Jan-Gunnar Johansson undrar om det måste komma en decimeter snö för att plogbilen ska rycka ut.

– Nej, startkriteriet är olika för olika vägar. På E22:an är det en centimeter som är gränsen. Sen har vår entreprenör tre timmar på sig att ploga.

Det krävs alltså bara en centimeter snö för att plogbilen ska ut på E22:an. Även om det inte kommer mer snö än så, ska vägen plogas.

I ljudklippet ovan kan du höra mer om hur Trafikverket jobbar och vilken beredskap som finns inför kommande snöväder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista