Investor i tankekarta
Vectura AB är en del av Wallenbergs Investor. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Mönsterås

Avtalet klart: Mönsterås kommun hyr förskola och äldreboende av Vectura

Bolaget Vectura AB som i grunden ägs av familjen Wallenberg ska bygga vård- och omsorgsboende, förskola och storkök på den så kallade Solhemstomten i Mönsterås.

Vectura är ett fastighetsbolag, som ägs av Patricia Industries som i sin tur är en del av Investor AB där Jacob Wallenberg sitter som ordförande sedan 2005.

Vectura AB har sedan flera år tillbaka förvärvat sjukhus i Danmark, omsorgsboende i Alingsås, äldreboende i Simrishamn och de har även byggt ett vård- och omsorgsboende i Sunne. De äger också Grand Hôtel i Stockholm. 

– Vi ser det som en stabil och långsiktig partner. För oss är det den största välfärdssatsningen på väldigt, väldigt länge, säger Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C).

Omsorgsboendet ska ligga i samma byggnad som förskolan något som testats i Fliseryd med goda resultat menar Anders Johansson. 

– Gamla och barn träffas utanför och barnen kallar de gamla för sina kompisar och de äldre tycker att det är trevligt så det har varit lyckat.

Sommaren 2018 ska fastigheterna börja byggas. Våren 2020 ska allt stå klart och verksamheterna ska ha flyttat in. Vilka verksamheter som ska flyttas vill Anders Johansson inte gå in på. 

– Nej, det vill jag inte. Det får vi avvakta med. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista