Oskarshamns flygplats. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Oskarshamn

Nu läggs flygplatsen ner i Oskarshamn

Redan den 1 januari slutar flyg att gå till och från flygplatsen.

Under måndagens kommunfullmäktigemöte beslutade fullmäktige, i enlighet med kommunstyrelsens beslut, att flygplatsen i Oskarshamn nu ska läggas ner. Ett beslut som har legat i luften sedan 2014. 

Att man behållit flygplatsen så här länge beror till stor del på att SKB behövde tillgång till en flygplats i väntan på beslut om slutförvar. Men något slutförvar blev det ju inte i Oskarshamn.

Kommunalrådet Peter Wretlund (S) menar att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha kvar eller utveckla flygplatsen i Oskarshamn.

– Dels är det en ekonomisk fråga, den andra delen är att det inte finns den verksamhet som genererar en hel flygplats. Sen ser vi det här som ett utvecklingsområde för framtiden. Det jag helst vill se på platsen är en industri, säger han till P4 Kalmar.

– Det finns inte många aktörer som vill flyga på en sådan liten flygplats som den i vår storlek. Det ser man i hela landet. Små kommunala flygplatser som inte fungerar. 

En namninsamling startade för att flygplatsen skulle få vara kvar. 1 133 personer skrev under.

– I det här läget har jag respekt för underskrifterna men det ändrar inte beslutet, säger Peter Wretlund.

– Det togs ingen notis om namninsamlingen. Att vi samlat in så många på bara två och en halv vecka. Så det är lite ledsamt, säger Leif Erik Johansson, initiativtagare till namninsamlingen och som jobbat i över åtta år inom flygindustrin. 

– Men nu får man se framåt och försöka samla sig. En möjlighet är att få en ny namninsamlingsrunda så att det blir folkomröstning. Men då behövs det runt 2 100 namnunderskrifter, säger Leif Erik Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista