Kollage: Emmaboda kommun/skolmiljö.
Barnen familjehemsplacerades i Emmaboda kommun. Foto: Sveriges Radio
Emmaboda

De bortförda barnen i Emmaboda var familjehemsplacerade

2:02 min

De båda barn som fördes bort från en skola i Emmaboda förra veckan var familjehemsplacerade sedan flera år.

De två barnen som förra veckan blev bortförda från en skola i Emmaboda kommun återfanns välbehållna under natten mellan torsdag och fredag i en lägenhet i Malmö. 

Men barnens historia börjar flera år tidigare i Blekinge.

Förlorade vårdnaden

Barnen har varit familjehemsplacerade sedan flera år tillbaka. Föräldrarna utreddes då av socialtjänsten. 

Föräldrarna gick inledningsvis med på familjehemsplaceringen men när de ändrade sig beslutade socialnämnden för att omedelbart omhänderta barnen. 

Stor insats

När det i onsdags upptäcktes att barnen blivit bortförda inleddes en omfattande polisinsats. Man stoppade bland annat trafiken över Öresundsbron för att inte någon skulle kunna föra med sig barnen utomlands.

Under natten mellan torsdag och fredag förra veckan slog polisen till mot en lägenhet i Malmö, där barnen hittades välbehållna. 

Barnen mår bra och har överlämnats till socialtjänsten.

Barnen överlämnades då till socialtjänsten och Lennart Werner, bildningschef i Emmaboda kommun kan inte svara på om det finns en plan för när barnen ska vara tillbaka på skolan. 

– Det har jag inga kommentarer till.

Under lördagen häktades en man misstänkt för människorov och enligt kammaråklagare Stefan Gradler är mannen anhörig till de bortförda barnen.

Ytterligare en man är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för människorov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista