Carina Lindgren
Carina Lindgren Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Kalmar län

Prognos: 1 600 nya jobb i länet under 2018

3:47 min

Det blir 1 600 nya jobb i länet under 2018 enligt Arbetsförmedlingens nya prognos. Framtidstron är god från företagen, men trots det minskar inte arbetslösheten.

Optimismen inför framtiden är påtaglig både inom den privata och offentliga sektorn i länet. Arbetsförmedlingens prognos, som bygger på intervjuer med 570 arbetsgivare, pekar mot att 1.600 nya jobb kommer att skapas i länet under 2018.

– Det finns mycket goda förutsättningar att få arbete i Kalmar län. Förutsättningen är dock att man har en viss kompetens. Företagen har fortfarande svårt att hitta kompetent arbetskraft, säger Carina Lindgren som är chef på Arbetsförmedlingen i södra länet.

Trots optimismen och prognosen om många nya jobb, minskar inte arbetslösheten. Den ligger fortfarande på samma nivå som den gjort sedan 2012.

- Det beror på att vi blivit fler. Vi har fått fler grannar helt enkelt.

Frågan är då vad som skulle hända om Kalmar län satte stopp - om länet bestämde sig för att bygga en mur och säga att ingen mer får flytta hit?

– Då hade vi haft ett bekymmer som varit betydligt svårare att lösa. Då hade företagen inte haft folk att anställa och utbilda. Nu har vi en reserv av anställningsbara människor, säger Carina Lindgren.

För nyanlända, i synnerhet om man har utomeuropeisk bakgrund, är läget på arbetsmarknaden fortsatt tufft. Samma gäller för personer med någon form av funktionsnedsättning, för personer som saknar gymnasieutbildning och om man är äldre än 55 år.

Möjligheterna att påverka sin situation är dock ljusa. Hör mer om detta i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista