Ålyngel som hänger ur en hink
Ålfisket begränsas i Östersjön Foto: Philipp Guelland/TT
Kalmar län

Ålfisket begränsas i Östersjön

0:32 min

EU:s fiskeministermöte har, efter utdragna diskussioner, enats om begränsningar i ålfisket i Östersjön, Nordsjön och Atlanten. Ålfiskare Hans Inge Olofsson från Yngsjö är kritisk.

Fiske efter blankål förbjuds under en valfri sammanhängande tremånadersperiod, mellan september och januari. Beslutet offentliggjordes under morgonen och nåddes sent under natten, efter två dagars förhandlingar i Bryssel, enligt regeringskansliet.

–Tyvärr var det svårt att få gehör fullt ut för den svenska ståndpunkten för ål. Men jag är nöjd med att vi uppfyller målen om maximal hållbar avkastning för så många av de svenska kvoterna, säger landsbygdsministern enligt ett pressmeddelande.


Det här beslutet kommer att kosta.

Sverige, representerat av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), verkade för att förbudet skulle gälla i alla EU:s vatten - men att Sverige skulle undantas. Det senare kravet, som tvingats fram av oppositionen, drevs motvilligt av Bucht.

– Det här beslutet kommer att kosta. Det vore bättre att lägga pengarna på att släppa ut ny ål i havet i stället, säger fiskare Hans-Inge Olofsson från Yngsjö.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som bestämmer vilka tre månader som fisket av blankål blir förbjudet. Vilka tre månader det blir är dock inte bestämt än.

– Men det blir innan den första juni i alla fall, för det är då vi ska rapportera till EU-kommissionen, säger Jens Persson, utredare på myndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista