Fiskeridirektör Johan Wagnström
Fiskeridirektör Johan Wagnström på Länsstyrelsen i Skåne. Foto: Johan Pettersson/SR
Kalmar län

Flera kritiska röster mot ålbeslut

2:16 min

Beslutet att begränsa fisket av ål får nu kritik från flera håll. "Det är som ett slag i nacken", säger ålfiskaren Hans-Inge Olofsson.

På onsdagsmorgonen meddelades att EU:s fiskeministrar hade kommit överens om att ålfisket ska begränsas i Östersjön, Nordsjön och Atlanten. Beslutet innebär att fiske efter blankål förbjuds under en valfri sammanhängande period av tre månader, mellan september och januari. Det är Havs- och vattenmyndigheten som bestämmer vilka tre månader det blir.

En som inte tog emot nyheten om beslutet med glädje i morse är ålfiskaren Hans-Inge Olofsson i Åhus. Han anser att det svenska ålfisket redan är omgärdat av många restriktioner och att det är en liten andel av ålen som vandrar förbi som fiskarna tar. Dessutom, säger han, pågår fisket redan nu bara i nittio dagar som fiskarna väljer själva.

– Ska man nu klippa av tid från det också så gör man ju det direkt olönsamt. Där får man ju bara tänka på: Har man lagt undan pengar till skadestånd och sådana saker för det svenska fisket? säger han.

En annan som är kritisk mot beslutet är Johan Wagnström, fiskedirektör på länsstyrelsen i Skåne.

– Det här är ett steg i rätt riktning om man ser till ålen, men det är ju märkligt för en stackars yrkesfiskare som är i ett lotteri hela tiden: Vem ska stoppas den här gången? säger Johan Wagnström.

– Jag tycker att man borde ha stoppat ålfisket i hela Europa, så att ålen får den bästa chansen och alla är med och bidrar, fortsätter han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista