Reporter Sigrid Edsenius.
Reporter Sigrid Edsenius på huk framför en butik när hon intervjuar en tiggare Foto: Sveriges Radio.
Kalmar län

Tiggare märker skillnad efter tiggerihärva

2:26 min

Efter att flera personer häktats i tiggerihärvan i förra veckan känner de tiggare som är kvar av en förändrad attityd. Mindre pengar i muggen och sura miner hos många som går förbi

Så bemöts tiggaren Sofka Eleva Cristova i Växjö efter att tiggerihärvan blev känd i förra veckan.

– Det känns inte så bra. Jag är ensam här i Växjö tillsammans med min man. Men människorna är inte så vänliga mot mig, de säger att jag ska åka hem, berättar hon. 

Just nu genomför polisen förhör med både misstänkta och brottsoffer i den omfattande utredningen som bara är i sin början. Polisen räknar med att utredningen kommer ta upp emot ett halvår att slutföra. Enligt åklagare Anna Palmqvist har inga nya misstankar tillkommit i utredningen.

Det är den nystartade sektionen mot grov organiserad brottslighet i region Syd som utreder den här typen av brott. Förra året utredde de fyra människohandelsbrott kopplade till tiggeri, men ingen av de utredningarna har ännu lett till att någon straffats. Och brottet är ovanligt i Kronobergs och Kalmar län. Två fall anmäldes 2014 i Kronobergs län, men inga anmäldes varken i Kalmar län eller Kronobergs län 2015 eller 2016. 

När Sveriges Radio åker runt i Växjö är det tomt på de allra flesta platser där tiggarna brukar sitta. De som brukade sitta här är antingen omhändertagna, häktade eller har lämnat den här delen av Småland. När Sveriges Radio besöker de adresser där två av de misstänkta har uppgett att de bor hittar vi inga spår av dem.

Sofka Eleva Christo är i Sverige tillsammans med sin man och hon vet bara vilka några i tiggerihärvan är till utseendet. Hennes barn är hemma i Bulgarien tillsammans med sina mor- och farföräldrar och hon tror inte att hon kommer komma hem till jul.

Hon säger att hon tjänar ungefär 200 kronor om dagen på att sitta här. 

– Om de har gjorde detta som det påstås då är det verkligen inte bra. Jag sitter här från åtta på morgonen till sex-sju på kvällen och det är kallt. Om någon dessutom skulle ta mina pengar så skulle det kännas väldigt dåligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista