Cecilia Frid socialchef och Birgitta Jansson enhetschef Kalmar
Cecilia Frid, socialchef i Kalmar, och Birgitta Jansson, enhetschef på socialförvaltningen. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

Efter kritiken: Bättre arbetsmiljö på socialförvaltningen i Kalmar

Så blev arbetsmiljön bättre för Kalmars socialsekreterare
2:02 min

Efter kritik från Arbetsmiljöverket har socialförvaltningen förbättrat arbetsmiljön. Man har bland annat anställt mer personal och jobbar aktivt med medarbetarnas säkerhet.

Larmet om kritiken från Arbetsmiljöverket kom i början av september och sedan dess har läget på förvaltningen stabiliserats betydligt.

En orsak till den dåliga arbetsmiljön var att arbetsbelastningen på många medarbetare var alldeles för hög. Arbetet med att fylla vakanserna pågick redan när Arbetsmiljöverket gjorde sin inspektion. Och nu ser det annorlunda ut.

– Vi har personal som börjar få erfarenhet, man börjar blicka framåt och se utveckling istället för att bara göra det allra nödvändigaste, säger Cecilia Frid som är socialchef.

Förvaltningen har vidtagit flera andra åtgärder, bland annat har chefsorganisationen och introduktionsprogrammet gjorts om. Och alla enhetschefer arbetar mer med att se till att medarbetarna tar med sig larm när de åker ut på uppdrag.

Kommunen har redovisat sina åtgärder och ärendet är avskrivet hos Arbetsmiljöverket sedan en månad tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".