Bertil Dahl. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Bertil Dahl. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Kommunen skickar ut information om sexuella trakasserier efter #metoo

"En del menar att vi borde kommit med detta för länge sedan"
4:35 min

Med anledning av #metoo har alla kommunanställda arbetsgrupper fått utskick med information om hur man ska agera om någon utsetts för kränkande behandling på arbetsplatsen.

– Vi har ju en nolltolerans mot trakasserier och sexuella trakasserier och diskriminering. Vi har rutiner om vad man ska göra om det inträffar och även förebyggande arbete där vi jobbar mycket med värderingar, säger Bertil Dahl, vänsterpartistiskt kommunalråd och politiskt ansvarig för personalfrågor. 

Varför skickar ni ut det här direktivet nu om nolltoleransen har funnits länge?

– Vi tycker att alla har ett ansvar. Då ska vi som offentlig arbetsgivare med 6000 anställda ska tala om att vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier. Med anledning av #metoo vill vi uppmärksamma frågan. Vi tar alltså ställning och hoppas att man tar upp frågan i sina arbetslag, säger Bertil Dahl (V).

Vad har ni fått för reaktioner? 

– Många tycker det är positivt men men del tycker  att vi är blåögda som menar att detta borde kommit upp för länge sedan, säger Bertil Dahl (V).

Lyssna på hela intervjun om Kalmar kommuns arbete mot sexuella trakasserier i spelaren ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".