Frisksportarrörelsen, Sara Brunskog förbundsekreterare, jogging, bastu.
Sara Brunskog, förbundsekreterare, ser ett nytt engagemang för frisksport och nykterhet bland ungdomar. Foto: FUF, Nick Näslund & Erika Norberg/Sveriges Radio
Vimmerby

Länets sista frisksportarklubb läggs ner

2:37 min

Länets enda Frisksportarklubb, FK Apollo i Vimmerby, är på väg att läggas ner. FK Apollo bildades 1935, som en nykterhetsförening med kultur och friskvård som aktiviteter.

Frisksportarrörelsen kom till Sverige från USA för snart 100 år sedan och det bildades föreningar runt om i hela landet. Rörelsen har bland annat bidragit till att flera nya sportformer kommit hit, som exempelvis volleyboll. Nykterhet är en självklar del av rörelsen där alla ungdomar får avge ett Frisksportlöfte.

– Det är klart att det hade varit kul om det hade kunnat fortsätta, och vi hade kunnat värva nya medlemmar men nej, det är bara en tidsfråga innan vi lägger ner hela verksamheten, säger Lars-Erik Dahlström, som är ordförande i FK Apollo i Vimmerby till P4 Kalmar.

Frisksportarklubben Apollo bildades 1935 och har genom åren bland annat ordnat studiecirklar, utflykter och teaterresor och ägnat sig åt olika former av friluftsliv.

Men nu är det nya tider och andra föreningar har ersatt delar av verksamheten. I dag är de bara 12-13 medlemmar och alla är i 80-årsåldern. Klubbstugan, som ligger vid sjön Borstingen, tillhör numera Vimmerby kommun och bastun har Apollo sålt till Wimmerby bastusällskap som bildades 2002.

Sara Brunskog är sekreterare på Frisksportarförbundet, och hon tycker det är synd att det finns föreningar som lägger ner, men hon ser ljust på framtiden. Bara i år har tre nya ungdomsföreningar bildats i Norrköping, Vadstena och Eskilstuna.

– De senaste åren har visat att ungdomar dricker mindre och det tror jag gör att vi fortfarande är relevanta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista