Områdespoliserna Emma Jonasson och Mattias Andersson Foto Eric Porali
Områdespoliserna Emma Jonasson och Mattias Andersson. Foto: Eric Porali/SR.
Kalmar

Snatteri – vanligt bland grundskoleelever

Vill prata med rektorer
1:35 min

Snatterier i butiker runt om i Kalmar har ökat under hösten.
Det vittnar ungdomspoliserna Mattias Andersson och Emma Jonsson om efter att fler butiksägare hört av sig om att de drabbas allt oftare.

– Det kommer in 30, 40 ungdomar på rasterna ibland. En eller två kanske har pengar och köper någonting. I efterhand ser man att det försvinner mycket mer än vad man tagit betalt för, säger Mattias Andersson, områdespolis.

Det finns några exakta siffror på hur mycket snatteriet har ökat. Men ungdomspoliserna berättar att många fler butiksägare nu om detta jämfört med tidigare. 

Det är ungdomar i mellan och högstadieålder går in i butikerna på sina raster och snattar. Allt från godis till energidrycker. 

– Personal på skolor och oroliga föräldrar hör av sig om att det finns ett grupptryck bland eleverna. Där det sägs att "om du inte snor det där så får du inte hänga med oss", säger Emma Jonasson, områdespolis.

Lyssna på hela inslaget i spelaren ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".