Tvättrummet i bastun i Vimmerby Erika i bild.
1 av 4
Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Utsikt sjö bastun vid Borstingen i Vimmerby
2 av 4
Utsikten från bastun. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Bastun vid Borstingen i Vimmerby
3 av 4
Anders Westerberg och Bengt Hansson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Fika i omklädningsrummet hos Wimmerby bastusällkap.
4 av 4
Bastufikat. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Vimmerby

P4 Kalmars reporter tar ett kalldopp hos Wimmerby bastusällskap

2,6 grader i vattnet när Basturesan badar hos Wimmerby bastusällskap
11 min

Äntligen har #Basturesan kommit till en bastu vid en sjö. Wimmerby bastusällskap träffas varje lördag vid sjön Borstingen. Det var 2,6 grader i vattnet när P4 Kalmar var där...

Det här stoppet på Basturesan innebar varmt bastubad, 100 grader nästan, och några iskalla dopp i sjön Borstingen utanför Vimmerby.

Basturesan har bjudits in till flera bastuföreningar runt om i länet och en av dem som har mailat är Anders Westerberg som är med i Wimmerby bastusällskap.

– Jag blev medbjuden och var så emot 'et, men jag hängde med i alla fall och gången efter köpte jag årskort, berättar Anders om sin debut i Vimmerbybastun där kalldoppet är obligatoriskt. Nu har han kommit hit regelbundet i 20 år ungefär.

Wimmerby bastusällskap bildades 2002, till en början hyrde de bastun av Frisksportarklubben Apollo som är på väg att avvecklas nu och för några år sedan köpte bastuföreningen loss bastun. Det stora bastuaggregatet eldas med ved som lagras i en stor och välfylld vedbod. Damerna badar först, där efter är det herrarnas tur. Varje lördag. På somrarna har den bastukväll i veckan också.

Medlemmarna, totalt ett 50-tal personer, turas om att elda och städa och för den som tar sig an uppdraget väntar ett heldagsjobb. När Basturesan hälsar på är det Torbjörn Karlsson och Arne Hammarström som har varit här sedan klockan åtta på morgonen.

******************************************

 Erikas betyg på bastun i Vimmerby: 3 (starka) badskopor av 5.
* Värmen går det inte att klaga på, jag får till och med flytta ner till nedersta laven i första omgången, ner från utsikten... Idag ligger temperaturen runt 100 grader när damerna börjar basta, normalt brukar termometern stå på 110 vid starten!
* Atmosfären i bastun är rejäl, här är det fräscht, inte helt nytt, men välstädat och ordning och reda. Tydliga skyltar om vad som gäller och en renande enkelhet med tvättbaljor och kokande varmt vatten i kranen som räcker gott och väl. Damgänget som jag träffar badar dock väldigt fort och å ena sidan ger det mig lite lugn och ro innan det är herrarnas tur (redan efter 1,5 timme...) men jag saknar känslan av att ha hamnat i ett bastugäng. Det är ändå något visst med det... och så tycker jag att tiden är för knapp.
* Utsikten. Här finns det en utsikt!!! Och den är underbar, när svettningen har kommit igång och jag har börjat doppa mig i sjön hittar jag favoritplatsen på mellanlaven med ryggen mot väggen och blicken rakt ut över sjön. Här skulle jag kunna sitta länge.
* Vatten/bad/dusch. Doppet i sjön är perfekt. Och SÅ gott att få gå ner till vattnet på mjuka trasmattor.

 

Musiken: Silver Lining av Nils Erikson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".