En snattare plockar på sig godis.
Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Kalmar

Varje dag kommer skolbarn in och stjäl varor

3:57 min

En butiksinnehavare i Kalmar upplever en ökning av stölder under skoltid.

– Jag tycker att det har ökat. Sedan efter sommaren så har jag ju mycket klasser, jag har en skola som ligger väldigt nära, och de kommer in i stora gäng och hänger här länge, säger butiksinnehavaren.

Men av ett tiotal barn så är det endast två som handlar i butiken, de andra håller koll på var butiksbiträdet befinner sig i lokalen.

– Det är inget vidare att känna att jag måste kolla vad de gör, och de känner också att de blir lite skyldiga. Jag vet ju inte vilka gäng som tar men jag har hört av en pappa vars son går i femman, och hans kompisar stjäl ju varje dag, säger butiksinnehavaren.

Hon känner killarna sedan de var små och växte upp i området, och trodde att hon kunde lita på dom.

– Jag tror de handlar om att vara tuff i gänget, säger hon.

Om de dagliga stölderna fortsätter, så finns det risk för att hon måste stänga sin butik. I nuläget så har hon kameraövervakning i butiken men snattaren måste tas på bar gärning och det har hon inte lyckats med än.

För att motverka snatteriet så överväger hon att införa att väskorna måste lämnas i entrén när skolbarnen kommer i stora gäng.

– Det funderar jag starkt över att införa, säger butiksinnehavaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista