Stefan Löfven
Stefan Löfven Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Sverige

Klart med ny lag om samtycke - kopplas till #metoo

Statsminister Stefan Löfven håller pressträff idag i rådhuset i Köping. Han presenterar en lag om samtycke som bland annat skärper straffen för våldtäkt.

En ny sexualbrottslagstiftning presenterades idag, och det är en lag som bygger på frivillighet. Det nya lagförslaget har tagits fram av sexualbrottskommittén där samtliga riksdagspartier ingår.

Förutom Stefan Löfven deltar även Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, och Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister vid pressträffen i Köping.

Stefan Löfven beskriver den nya samtyckeslagen som historisk. Den bygger på att sex ska vara frivilligt.

– Sex ska vara frivilligt, annars är det inte lagligt, säger Isabella Lövin och kopplar det hela till #metoo-rörelsen, som under hösten samlat vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier.

– Fler handlingar kommer att räknas som våldtäkt och straffen höjs. Men lagen är också ett verktyg för att förändra attityder och värderingar i vårt samhälle, säger Löfven till TT.

Reformen innebär också att brottsoffren sätts i främsta rummet. Det ska inte längre krävas våld eller hot för att dömas för våldtäkt. Även straffen skärps och två nya oaktsamhetsbrott införs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista