Skog.
Biologiskt värdefull skog i norra Sverige. Arkivbild. Foto: Olli Manninen / TT
Högsby

Skogar med hotade arter riskerar huggas ner

1:09 min

Det statliga skogsbolaget Sveaskog planerar att avverka skogar som bedöms som mycket värdefulla av flera myndigheter. Det rapporterar P1-programmet Kaliber.

Skogarna ligger i Sveaskogs så kallade ekoparker, där bolaget lovat att ta särskilt stort ansvar för att bevara naturen och hotade arter.

Bland annat handlar det om tallskogar i Hornsö i östra Småland, ett område som enligt Sven G Nilsson, professor i zooekologi vid Lunds universitet, är helt unikt.

– Det är utan tvekan Nordens mest intressanta område när det gäller insekter. Bara när det gäller vedlevande skalbaggar så har vi funnit 700 arter här och över 100 rödlistade skalbaggar. Så det här området är exceptionellt, det är helt unikt faktisk, säger Sven G Nilsson.

Sveaskog beskriver ekoparkerna som flaggskeppen i sin naturvårdssatsning - där de lovat att bevara värdefulla skogar för att gynna hotade arter och där minst hälften av marken ska skyddas helt.

Men all mark skyddas inte i parken. På resten ska det bedrivas ett visst skogsbruk. Flera myndigheter har på olika platser ifrågasatt om Sveaskog gjort rätt bedömningar om vilken skog som ska skyddas och vilken som ska avverkas.

När det gäller Kalmar län har både Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen invänt mot att Sveaskog vill avverka flera 100-åriga tallskogar i Hornsö ekopark - skogar som professor Sven G Nilsson bedömer som mycket värdefulla.

– Sådana här skogar tillverkas inte lägre, därför är den ju skyddsvärd, säger han.

Även i Norrbotten är länsstyrelsen kritisk mot Sveaskogs bedömningar - skog som länsstyrelsen bedömt som ytterst skyddsvärd har Sveaskog klassat som skog för avverkning.


Frédéric Forsmark på länsstyrelsen i Norrbotten:

– Det är ju en besvikelse för vår del, för vi hade ju hoppats att de här områdena skulle bli skyddade i sin helhet, eftersom det var några av de finaste områdena av de här statliga skyddsvärda skogarna, säger Frédéric Forsmark.

Peter Bergman på Sveaskog säger att bolaget lyssnar på kritiken och vid några tillfällen har de också valt att höja klassningen för att skydda mer skogar. Det gäller till exempel för en del av de omdiskuterade skogarna i Hornsö ekopark i Högsby Kommun.

– Där vi får sakliga argument och ny fakta som stödjer en avsättning, där sätter vi av skogarna. Men på det stora hela är jag ganska övertygad om att vi ligger väldigt, väldigt högt redan och ligger bra till, säger Peter Bergman, Sveaskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista