Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Julmaten kan visa var du bor

Julbord och Richard Tellström.
Måltidshistorikern Richard Tellström säger att julmåltiden berättar vilka vi är släkt med och var vi har vår uppväxt. Foto: Anders Wiklund/TT & Fredrik Sandberg/TT

Vad vi väljer att äta till jul kan skilja sig rejält åt beroende på var vi bor. Julostkaka är till exempel stort i Småland, men inte på så många andra platser i landet.

Julaftonsmaten är antagligen svenskarnas mest traditionsbundna måltid.

– Julmåltiden berättar om varifrån vi kommer, vilka vi är släkt med och var vi har vår uppväxt, säger Richard Tellström, mathistoriker vid Stockholms universitet.

– Det är därför som man inte kan byta ut en julskinka mot sushi till exempel.

Richard Tellström säger att den senaste stora förändringen för julmaten inträffade på 1970-talet.

– Då gick julmåltiden från att vara tredelad till att bara bli ett smörgåsbord som ensamrätt. Tidigare var julsmörgåsbordet bara en förrätt och var då mycket mindre. Det som händer på 70-talet är att det blir en buffé.

Men vad som är viktigt att ha på julbordet kan skilja sig en hel del åt beroende på var man är i landet, visar försäljningsstatistik som Hemköp tagit fram.

I söder är det till exempel vanligt med kål i olika former, bland annat säljs drygt hälften av brunkålen i Skåne. Grönkålen har sitt starkaste fäste i Halland.

– Historiskt sett är kåldistriktet i Sverige i söder och det är en stor höstgrönsak.

I norra Sverige är det inte alls kål som gäller. I stället är rätter som sylta och julkorv extra populärt. Det äts även mer julskinka där.

– Det är mer kött och mer julkryddstark mat där. Man äter mer traditionsbundet och har färre nya rätter, säger Richard Tellström.

Annan mat som går hem i olika delar av Sverige är exempelvis julknäckebröd, extra populärt i Dalarna, och julostkaka, stort i Småland och Östergötland.

Trots alla regionala skillnaderna är det ändå några rätter som går hem lika bra överallt i Sverige. Det rör sig bland annat om köttbullar, risgrynsgröt och sill.

– De ingår i det här standardiserade julsmörgåsbordet som skapades på 1970-talet, säger Richard Tellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".