Polisens tekniker gräver efter spår. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Polisens tekniker grävede efter spår i utredningen . Foto: Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

JK utreder förstörd telefon i mordutredning

Sigrid Edsenius reder ut turerna med den förstörda mobiltelefonen
1:26 min

Den utredning om tjänstefel som inleddes mot polisen i Kalmar efter att de förverkat en mobiltelefon i det uppmärksammade Förlösamordet läggs ner. Istället utreder nu Justitiekanslern om polisen gjort något fel.

Det var podden Spår som granskar olika rättsfall i Sverige som var först med att berätta att polisen i Kalmar utreddes för tjänstefel eftersom de inte hade lämnat tillbaka en mobiltelefon som tillhört huvudvittnet i Förlösafallet.

Mobiltelefonen hade tagits i beslag eftersom den innehöll viktiga inspelningar. Bland annat innehöll den en inspelning när den nu morddömde mannen pekade ut var han hade begravt kroppen efter den mördade 62-åringen.

De uppgifterna ledde polisen till kroppen och så småningom till att två personer dömdes för mordet.

Huvudvittnet fick aldrig tillbaka sin mobil efter att utredningen var klar. Istället förstördes telefonen och hon anmälde polisen.

Det här gjorde att en åklagare vid särskilda åklagarkammaren utredde polisen i Kalmar för tjänstefel.

Först lades utredningen ner men efter att Spår granskat fallet togs det upp på nytt. Eftersom även JK inlett en utredning har särskilda åklagarkammaren nu lagt ner sin utredning.

Huvudvittnet har begärt skadestånd för polisens hantering av ärendet, både för själva telefonen och för affektionsvärdet av de bilder som fanns i telefonen och som nu är borta.

JK har hämtat in ett yttrande från bland annat Riksåklagaren som menar att det var fel att inte underrätta huvudvittnet om att mobilen skulle förstöras, men som ändå inte tycker att huvudvittnet bör få någon ersättning för mobiltelefonen.

Än så länge har JK inte fatta något beslut om vittnet ska få någon ersättning för mobilen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".