Mikael Sjöström kommunpolis Emaboda och Thomas Lundberg säkerhetscehf Nybro
Mikael Sjöström kommunpolis Emaboda och Thomas Lundberg säkerhetscehf Nybro Foto: Eric Porali/Sveriges Radio
Nybro

"Det handlar om en upplevd otrygghet"

1:39 min

I ett år har Nybro kommun jobbat i ett nära samarbete med polisen för att öka tryggheten i Nybro.

– Det har funnits en otrygghet och finns en upplevd otrygghet bland kommunens invånare, säger Christina Davidson (C), ordförande i Nybros kommunstyrelse.  

En av åtgärderna är de väktare som patrullerat gatorna kvällstid sedan den 26 juni i år. En annan är de trygghetsvandringar som kommunen genomfört där man kollat på hur den fysiska miljön skulle kunna ändras för att öka tryggheten.

Men vad är invånarna i Nybro rädda för? 

– Det vet jag inte riktigt. När vi hade medborgardialogerna fick vi väldigt högt genomslag på att man tyckte att det var viktigt med belysning, säger Thomas Lundberg, säkerhetschef på Nybro kommun.  

Om det bara var nya gatlampor som behövdes, varför satte ni in väktare kvällstid?

– Det där med väktarna är en annan sak, väktarna kom till för att vi hade skolbränder och mycket skadegörelse. Däremot har vi sagt att att väktarna också ska berätta för oss om de upptäcker något i den fysiska miljön som kan förbättras, säger Thomas Lundberg. 

Lyssna på inslaget i spelaren ovan. Bland annat med kommentar från Nybros kommunpolis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista