Hela familjen Karlsson är samlad
Familjen Karlsson Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Mönsterås

Ja till ny medicin ger muskelsjuka Oskar hopp

7:00 min

Muskelsjuke sjuåriga Oskar Karlsson som bor utanför Fliseryd kommer att få en ny medicin som förbättrar hans liv och gör att han lever längre. Den rekommendationen kom från NT-rådet under onsdagen.

Det handlar om en medicin som är så dyr att myndigheterna överväger att inte behandla barnen i Sverige. Det pratas om 800 000 kronor dosen.

Men trots den höga kostnaden så säger NT-rådet som utsetts av landstingens hälso- och sjukvårdsdirektörer alltså ja till medicinen.

– Det här är det absolut bästa jag någonsin fått vara med om, säger Oskars mamma, Jenny Karlsson.

För Oskars föräldrar betyder det här hopp. För utan medicinen hade läget blivit sämre och sämre säger Andreas Karlsson, som är Oskars pappa.

– Vi vet att han hade blivit svagare och att vinterhalvåret hade fortsatt vara den mörkaste perioden bokstavligen varje år. De här infektionerna som kommer. Nu kanske vi kan se något ljus under vinterhalvåret och inte inlagda på sjukhus lika ofta.

Nu återstår bara ett formellt ja från landstinget som tidigare sagt att de kommer att följa NT-rådets rekommendation

– När det är så många från landstinget som sagt att de ska följa NT-rådet rekommendation så kan de inte backa från det, säger Andreas Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista