Johan Rosenqvist.
Johan Rosenqvist. Foto: Cathrine Eskilsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Landstinget säger ja till ny medicin mot muskelsjukdom

3:27 min

Landstinget kommer att följa NT-rådet och ge medicinen Spinraza till de barn i länet som lider av en muskelsjukdom som den kan hjälpa mot.

Över fyra miljoner kronor per år kostar den här behandlingen för varje patient. En kostnad som landstingen får stå för själva

Medicinen som nu införs har varit godkänd i Sverige sedan en tid. Men införandet har dröjt i väntan på NT-rådets beslut.

Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdschef i Kalmar län.

– Vi vet att det kommer komma många läkemedel av den här typen och därför måste vi ha det vi kallar ett ordnat införande, annars skulle det kunna bli en svårkontrollerad situation.

Det som NT-rådet gått ut med idag är en rekommendation. De enskilda landstingen måste alltså inte följa det.

Men i Kalmar län gör man alltid som NT-rådet föreslår, säger Johan Rosenqvist som tidigare idag pratade med Oskars familj om att han nu kan få den här behandlingen.

– Det känns naturligtvis fantastiskt att få berätta för en förälder att det här beslutet hade kommit. Nu hade de redan hört det, man jag ville understryka att vi självklart kommer följa rekommendationen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista