Lennart Sjögren framför släktgården vid Haget utanför Byxelkrok Foto Erika Norberg
1 av 2
Lennart Sjögren framför släktgården utanför Byxelkrok. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Lennart Sjögren i skrivrummet där utsikten vätter ut mot Kalmarsund. Foto Erika Norberg
2 av 2
Lennart Sjögren i skrivrummet där utsikten vätter ut mot Kalmarsund. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Borgholm

Ölandspoet får Bellmanpriset 2017

9:01 min

Bellmanpriset ska delas ut till "en verkligt framstående svensk skald". 2017 heter pristagaren Lennart Sjögren och kommer från Byxelkrok på norra Öland.

Det är Svenska Akademien som delar ut priset, som utgår från Stiftelsen Emma och Anders Zorns donationsfond. Bellmanpriset instiftades av paret år 1920 och prissumman är på 250 000 kronor. Det är andra gången Lennart Sjögren får priset. Han tilldelades samma utmärkelse 1988, 2015 gick priset också till Öland, då hette pristagaren Barbro Lindgren.

Poeten och konstnären Lennart Sjögren bor utanför Byxelkrok på norra Öland. Han studerade konst vid Hovedskous målarskola i Göteborg och debuten som poet kom 1958 med Håll portarna öppna. Året därpå flyttade han tillbaka till släktgården där han har bott kvar sedan dess.

Svenska Akademien skriver att hans poesi ofta utgår från naturen och att såväl djur som det öländska landskapet är vanligt förekommande i hans verk. De menar också att det i hans dikter finns "ett starkt ekologiskt medvetande".

Under 2017 har Lennart Sjögren gett ut diktsamlingen De andra trädgårdarna. Och på något sätt tycker han att hans diktande har gått i en cirkel.

– Jag började som en romantisk diktare, med de stora motiven, död, liv, kärlek och så. Och den senaste diktsamlingen är en återgång till det magiska, magisk realism, säger Lennart Sjögren till P4 Kalmar.

Lennart Sjögren , som snart fyller 88 år, säger att han känner sig frisk men att han tänker på att han snart kommer att dö. Men ännu målar han och skriver han. Och han är förvånad över att han återigen får Bellmanpriset.

– Jag är nog förvånad att jag fick det här priset, det kom så plötsligt, säger han.

Och han tycker att 250 000 kronor är för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista