Polisbilar och demonstranter.
Arkivbild från motdemonstrationerna i Göteborg den 30 september. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Mörbylånga

Kastade sten mot polisen vid nazistdemonstration

En 26-årig man från Mörbylånga har dömts för att ha kastat sten mot polisen när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg i september.

När nazisterna demonstrerade samlades också många människor för att protestera mot dem och polisen höll då de olika grupperna på avstånd från varandra.

26-åringen från Mörbylånga på Öland har erkänt att han kastade sten, men menar att det var mot nazisterna.

Men enligt Göteborgs tingsrätt var avståndet för långt och rätten menar att stenarna bara kan ha varit menade mot polisen.

Ingen polis ska ha träffats och mannen döms därför för försök till våld mot tjänsteman.

Dessutom döms han för att ha kört bil med ett förfalskat körkort. Mannen har berättat att han köpte ett körkort från Kroatien för 3 000 kronor, utan att göra något typ av prov, och att han trott att det varit äkta.

Brotten rubriceras som försök till våld mot tjänsteman, två fall av grov olovlig körning och brukande av falsk urkund. Eftersom mannen flera gånger tidigare dömts för olovlig körning blir påföljden tre månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista