Catarina Nylund
Catarina Nylund, kurator på Bris Foto: BRIS Pressbild
Kalmar län

Fler samtal om familjeproblem till Bris vid jul

Catarina Nylund, kurator på Bris om samtalen under julhelgen
3:57 min

En av baksidorna med julen är att antalet samtal till Bris - Barnens rätt i samhället, som vittnar om problem i familjen.

Catarina Nylund är kurator på Bris och märker att samtalen kring jul kretsar kring hur situationen är hemma. Bråk och alkohol är ett återkommande samtalsämne.

– Man blir på något sätt lite begränsad just i sin familj under julen. Kompisar kanske reser iväg eller har sin familj, och man har inte det utbytet och man har inte någon skola att gå till, säger Catarina Nylund.

Hon anser att alla kan hjälpa till och bidra till att situationer för barn förbättras och det viktigaste är att man vågar fråga och se hur barnen mår i ens omgivning och inte bara utgå ifrån att julen är en härlig tid för alla.

– Det handlar inte om att lägga sig i utan om att hjälpa. Hjälpandet är ju att faktiskt fråga hur det är och de här vuxna är faktiskt också i behov av hjälp. Om man inte kan kontrollera sitt drickande så behöver man också få stöd och hjälp för att kunna vara en trygg vuxen för sina barn, säger Catarina Nylund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".