Morgan Johansson
Morgan Johansson Foto: Emma Sandebäck/Sverigesradio
Kalmar

Justitieministern tror på större trygghet när det blir fler poliser

8:25 min

I dag och i morgon kommer Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson vara på plats i Kalmar län.

Morgan Johansson kommer bland annat att vara med när Kalmars nya trygghets- och larmcentral invigs, men redan nu är han i Berga i Kalmar och dricker glögg.

En fråga som många diskuterar idag är säkerheten. Här i länet har Hultsfreds kommun gått ut och kampanjat för att få fler poliser.

– Vi ska utbilda fler poliser och se till så det blir fler poliser. Från och med nästa år går vi in med två miljarder till, till polisen. Det är största ökningen när det gäller resurser som vi har gjort på 20 år i polisverksamheten, säger Morgan Johansson.

Han säger också att man beslutat om en polisutbildning i Malmö men påpekar samtidigt att till exempel inbrotten i södra Sverige minskat kraftigt, något som han tror är en följd av de gränskontroller som införts.

Men trots det känner många, inte minst på landsbygden sig otrygga. Något som Morgan Johansson bland annat beror på saker som händer långt borta.

– Jag tror att vi måste vända en väldigt negativ utveckling. Det är de här skjutningarna vi har sett under det här året. Jag tror att det bidrar väldigt starkt till otryggheten. Även om man inte själv befinner sig i de storstäder där vi har haft mest problem med skjutningar så läser man om det här, och får en bild av att det här är en oroande utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista