Män i bastu.
1 av 2
Övre raden från vänster: Henrik Örmander och Mikael Sjöberg. Nedre raden från vänster: Aron Johansson och Fredrik Jonsson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Vatten och bastu i Virserum
2 av 2
Bastuföreningen Kaffeberget i Virserum. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Hultsfred

#Basturesan julbadar med grabbgänget i Virserum

3:31 min

Dan före dan före dopparedan sänder #basturesan live från Virserum. P4 Kalmars bastureporter testar värmen, atmosfären och kalldoppet hos bastuföreningen på Kaffeberget.

Det är Henrik Örmander som har bjudit in P4 Kalmars reportageserie #Basturesan till Bastuföreningen Kaffeberget i Virserum.

Han skriver i sitt mejl att föreningen, som funnits i fem år, har en "superfin nyrenoverad bastu med sjöutsikt".

**********************************

Erikas betyg på bastun i Virserum: 4 badskopor av 5.
* Värmen går det inte att klaga på, det är ett stort och modernt elaggregat som har installerats och herrarna har dessutom eucalyptus i vattnet som hälls på stenarna. Så skönt i huden och luftrören när ångan bränner till. Och med så många svettande badkompisar just ikväll är det inget fel på fukthalten, däremot svårt att bedöma ventilationen eftersom vi går ut och in genom dörren ganska ofta. Jag noterar att fönstret ut mot sjön inte går att öppna.
* Atmosfären i bastun är det heller inget fel på. Jargongen är precis som den ska vara, rå men hjärtlig. Jag känner mig bekväm trots att jag är enda kvinnan. Synd dock att de inte har fått till någon dambastu i Virserum än. Vi diskuterar det där med blandbastu och badkläder (vilket alla har på sig vid mitt besök), ett ämne som kanske kräver ett eget reportage...
* Utsikten. Fönstret ut mot bryggan och Virserumssjön är det största jag hittills sett på min basturesa. Storslaget och svårslaget.
* Vatten/bad/dusch. Dusch finns och kalldoppet i den engradiga sjön är perfekt. Väldigt halt på bryggan, men eftersom det fanns ett par fina träskor från förr som passade mina damfötter perfekt gjorde det inte mig någonting att det dessutom var rejält kallt. Jag tipsade om Vimmerbybadarnas lösning vid Borstingen: mjuka trasmattor på bryggan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista