Akutintag.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Man dog efter ökad medicinering – sjukvården gör anmälan

En 57-årig man ordinerades en ökad dos av en av de mediciner hans läkare skrivit ut när hans hälsa försämrades. Tre månader senare avled mannen och nu har en lex Maria-anmälan gjorts.

Den 57-årige mannen hade kronisk hjärtsjukdom, astma och förmaksflimmer och när hälsan försämrades ordinerades ökad dos av en av de mediciner som hans läkare skrivit ut.

Efter tre månader kom mannen in till akuten med kramper och hjärtstillestånd efter att hans njurfunktion försämrats. Men trots att han kom in snabbt till akuten gick hans liv inte att rädda.

Enligt en analys hade mannen fått för hög dos av den ökade medicineringen och tillsammans med mannens andra mediciner påverkade det troligtvis hans njurfunktion.

Chefläkaren inom primärvården i länet, Mattias Alvunger, anmäler den hälsocentral där mannen gick till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria för utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista