Julmat och en person som tvättar händerna.
Handhygienen är det som vi slarvar mest med när vi äter julbord, något som kan få konsekvenser. Foto: Anders Wiklund/Maja Jakobsson, TT.
Kalmar län

Så undviker du att julmaten blir en bakteriehärd

Tipsen: Så slipper du bli sjuk av maten
1:43 min

Handhygien, måttliga mängder med mat och håll det varma varmt och det kalla kallt. Det är tips på hur du kan undvika att bli sjuk av bakterier från julmaten.

Julmat som står framme länge, och som kanske plockas in och ut ur kylskåpet under många dagar, kan lätt bli en bakteriehärd.

– Man kan bli riktigt sjuk, säger Jeanette Back, som är livsmedelsinspektör.

– I hemmen tar man maten med händerna och händerna är den största bakteriehärd vi har.

Livsmedelsinspektörens tips:

  • Tänk på handhygienen.
  • Ta inte fram mer mat än ni kommer äta.
  • Håll det varma varmt och det kalla kallt.
  • Varm mat ska vara minst 60 grader för att kunna stå framme.
  • Maten kan stå framme i 2-4 timmar.
  • Var extra noga med sillen som ofta plockas fram flera gånger.
  • Använd uppläggningsbestick istället för händerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".