Catarina Nylund, Bris
Catarina Nylund är kurator på Bris. Hon menar att allt fler barn och unga kontaktar dem till följd av psykisk ohälsa. Foto: Janerik Henriksson/TT
Kalmar län

Allt fler unga lider av psykisk ohälsa

3:31 min

Antalet kontakter med Bris som handlar om psykisk ohälsa fortsätter att öka. I dagsläget berör fyra av tio kontakter just psykisk ohälsa.

 – Vi ser att det ökar precis som vi ser att det ökar i samhället i stort bland barn och unga. Tittar vi till exempel på samhället i dag så minskar självmord bland vuxna men ökar samtidigt i kategorin barn och unga. Det är ett tydligt tecken på att det inte står bra till med barn och unga i Sverige i dag, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Enligt Catarina Nylund går det att identifiera tre huvudområden till varför barn och unga kontaktar Bris vad det gäller psykisk ohälsa. Det handlar då om skola, oro för framtiden och även familjen.

– Det är tre områden där vi önskar att politiker tar ett ansvar och undersöker vad det faktiskt beror på, säger hon.

Sverige visar även upp en annan utveckling jämfört med övriga nordiska grannländer där kurvorna ligger relativt stabil på en betydligt lägre nivå.

En som själv kontaktade bris är Josefin Svensson. Hon var då i tonåren och blev mobbad, något som sedan utvecklades till psykisk ohälsa.

– Jag hade inte direkt något stöd från psykiatrin vid det tillfället och då ansåg jag att Bris var en bra förening att vända sig till, säger hon.

Inte heller är hon förvånad över den utveckling vi kan se med att allt fler kontaktar Bris till följd av psykisk ohälsa.

– Nej jag är inte förvånad över huvud taget. Jag tror att den har funnits redan innan, nu har folk börjat våga prata om det. Tidigare tror jag att det har varit ett mörkertal eftersom att människor inte pratar om vad de känner, säger Josefin Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista