Grusväg som leder rakt fram omgärdad av skog.
1 av 4
Den slingriga vägen är lagd på den gamla banvallen som tågen gick på en gång i tiden. Foto: Silvia Rydberg/Sveriges Radio
Stenhusrester i skogen i Penåsa
2 av 4
Rster från ett av de hus som en gång beboddes av människor på Alvaret Foto: Silvia Rydberg/Sveriges Radio
Övernattningsplats i Penåsa
3 av 4
Övernattningsplats och grillplats i Penåsa Foto: Silvia Rydberg/Sveriges Radio
Inger Emilsson framför en av de gamla husgrunderna
4 av 4
Inger Emilsson framför en av de gamla husgrunderna Foto: Silvia Rydberg/Sveriges Radio
Mörbylånga

Tyst och fridfullt i Penåsa ödeby

5:44 min

På Öland finns en plats som ligger alldeles tyst och öde. Penåsa ödeby övergavs på 1800-talet och bjuder in till återhämtning och lugn.

Inger Emilsson är född och uppväxt på Öland. De senaste 17 åren har hon bott i Kastlösa och några kilometer därifrån finns detta smultronställe som hon besöker med både barn och barnbarn.

Penåsa ödeby är en av de 40 platser P4 Kalmar besöker för att fira kanalens 40-årsjubileum.

– Vi tycker att den här platsen är den finaste platsen på nära håll så vi åker ofta hit, säger Inger Emilsson.

För att komma fram till platsen svänger man av mot i Kastlösa och kör på den gamla järnvägen som numera är asfalterad. Banvallen plöjer igenom alvaret och vägen kantas av både skog och öppet landskap med en unik flora. Inger Emilsson minns hur hon och hennes mamma tog tåget från Grästorp till Mörbylånga för att handla.

– Det var stort. Vi hade ingen bil då utan det var ju tåget som gällde, säger Inger Emilsson.

Tågen slutade att gå 1961 men om man följer den upphöjda banvallen kommer man faktiskt fram till Ölands östkust.

Penåsa ödeby är en plats med fridfull stämning och en tystnad som fyller själen med energi. Skogen med sina höga vajande träd och gröna mossar omsluter platsen och skapar en trolsk miljö. De gamla stenhusen har inte använts sedan 1800-talet men det går att urskönja hur människorna levde på den tiden då det begav sig.

4 Snabba om Alvaret i Penåsa

Vad måste man se när man är här?

Man måste se självaste ödebyn. Det är något särskilt. Man ser de olika typerna av husgrunderna. Man ser hur folk bodde i olika rum.

Vad bör man ha gjort när man åker härifrån?

Man ska tänka på alla äldre som har bott här och som i alla väder och vindar fick gå ner till skolan som fanns nere i Kastlösa.

Vad kan man äta här?

Man får ha grillkorv och sånt med sig för man kan ju elda här. Här finns jul alltid ved som ligger och är torkad och det gör kommunen i ordning.

Hur övernattar man bäst här?

Det kan man göra på olika sätt. Där nere finns ett övernattningsställe och vi var här en gång och då var det ungdomar som låg här i sovsäckar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista