Smittskyddsläkare Claes Söderström. Foto: Pav Johnsson/Sveriges Radio
Smittskyddsläkare Claes Söderström. Foto: Pav Johnsson/Sveriges Radio
Kalmar län

God beredskap kring mässling i Kalmar län

2:14 min

Beredskapen om Kalmar län skulle drabbas av ett utbrott av mässling är ganska god. Det säger smittskyddsläkare Claes Söderström.

I Göteborg upptäcktes nyligen flera fall av mässling nyligen. Nio fall har konstaterats hittills och Sahlgrenska sjukhuset gick då upp i stabsläge för att ha extra beredskap. 

I Kalmar län har i inget känt fall funnits sedan 2014 och vaccinationsgraden är hög i länet. 

– Sedan finns de som inte är vaccinerade, som små barn som inte hunnit vaccinerats, så det viktigare är att känna igen symptomen på mässling.

Han menar att det finns en beredskap och att sjukvården vet vad man ska göra om ett fall upptäcks, men att det är just att upptäcka mässlingen som kan vara det knepiga.

– Det är en så sällsynt sjukdom numera hos oss så att jag tror att kunskapen inte är så spridd. Därför finns risk att man söker med mässlingssymptom och smitta ner på till exempel på en akutmottagning om man inte är uppmärksam. 

Sjukdomen är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Mässling kan leda till feber, ögonirritation och besvär i luftstrupen. I vissa fall kan besvären blir allvarligare, i 1 av 1000 fall kan sjukdomen leda till hjärninflammation med bestående skador.

I Sverige ingår vaccin mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1971 och en stor del av befolkningen är vaccinerade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista