Kalmar län

Miljoner till upprustning av utsatta bostadsområden i länet

2:08 min

Hultsfreds Bostäder får drygt 1,5 miljoner kronor av Boverket för att göra Stålhagen mer attraktivt. Ytterligare två områden i länet får pengar från Boverket.

Hultsfreds Bostäder får drygt 1,5 miljoner kronor av Boverket till att göra Stålhags-området mer attraktivt.  och det handlar mest om att fräscha utomhusmiljöerna

Boverket beviljade nyligen drygt 272 miljoner till utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden. I länet får utöver Ståhagsområdet i Hultsfred även Sahara i centrala Torsås nära två miljoner och Linnéans oas i Emmaboda 375 000 kronor.

Nicke Wainebro vd Hultsfreds bostäder säger att pengarna är välkomna.

– Ja det är det. Planerna har funnits i några år för att utföra åtgärderna, det är ett ganska slitet område. 

Framförallt vill man främja integrationen i området. För att göra det ska en mindre multisportarena byggas. Man ska även ändra gångar, ha bättre belysning och plantera av träd och buskar för att göra området mer grönskande och attraktivt att bo i. Boverkets pengar på 1,5 miljoner är hälften av vad det kostar, resterande står Hultsfreds bostäder för. 

I den andra sökomgången för stödet beviljades 127 ansökningar och sammanlagt under 2017 har Boverket beviljat 180 ansökningar till ett värde av ungefär 417 miljoner kronor.

– Stödet kommer bland annat att användas till att rusta upp park- och naturområden för att locka boende och utomstående till lek och rörelse. Och på gårdar och torg kommer stadsodling anordnas för att skapa möten mellan människor, säger utredare Kristina Engdahl på Boverket.