Personer runt julbord hos kyrkan i Västervik.
Gemensamt julfirande hos kyrkan i Västervik. Foto: Eva Byström/Privat
Kalmar län

Succé för gemensam jul i Nybro och fler julfirare i Västervik

Så blev julen för ensamma: Över förväntan i Kungshall
3:35 min

Många av årets arrangemang med gemensam jul i Kalmar län var välbesökta. 200 personer kom till Fryshuset i Nybro på julafton. I Borgholm däremot hade kyrkan kunnat ta emot betydligt fler.

– Det var ju äldre människor som kom och folk från Ria, Grindstugan, och för de som kom var det ju väldigt trevligt, säger Ann-Britt Norén, som är ordförande i församlingsrådet i Borgholm och som engagerade sig i en gemensam jul för första gången.

Till nästa år krävs det bättre marknadsföring konstaterar hon, efter att ha tagit emot ett 15-tal personer till samkvämet som arrangerades före julbönen i Borgholms kyrka. Det fanns nämligen plats och gröt och fikabröd för många fler.

Det måste finnas fler med små barn som sitter ensamma, frånskilda mammor och pappor som inte har någonstans att vara på julafton.

I Västervik kom 72 personer till kyrkornas gemensamma julfirande, vilket är fler än tidigare år enligt Eva Byström. Förutom Fryshuset i Nybro, där det var premiär för en alternativ jul, hade Ria i Nybro traditionsenligt julfirande och dit kom ett 30-tal personer. I Emmaboda fanns önskemål redan innan julafton om en möjlighet att äta enkel jullunch på Allaktivitetshuset Loket mitt på dagen och att träffas under enkla former. Och enligt Anneli Djerf, som är omsorgshandledare, kom det alla sorters människor till den festdukade restaurangen, bland annat en barnfamilj.

Bo Adolfsson, som är en av initativtagarna till det ekumeniska julfirandet i Oskarshamn, säger till P4 Kalmar att målet för honom alltid har varit att nå alla grupper och att de också har lyckats med det. I år kom ett 50-tal personer varav några med tjock plånbok, andra med mindre resurser och även gifta par som känner sig ensamma trots att de är två.

– Man behöver inte vara en person för att man ska känna sig ensam på julafton, säger Bo Adolfsson.

Det är bara en grupp han saknar.

– Det måste finnas fler med små barn som sitter ensamma, frånskilda mammor och pappor som inte har någonstans att vara på julafton. Det hoppas vi fortfarande att vi kan få dit, för det ger alltid en lättare stämning om det finns barn också, säger Bo Adolfsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".